Exit Poll Alegeri Locale 2020 pentru Primăria Capitalei. Gabriela Firea, Traian Băsescu, Florin Călinescu, Ioan Sîrbu, Nicușor Dan, Călin Popescu-Tăriceanu, Ilan Laufer și Alexandru Ion Coita sunt doar opt dintre cei 18 candidați care se “bat” astăzi, 27 septembrie, pentru fotoliul de primar general al Bucureștiului. Rămâneți pe CANCAN.RO ca să aflați primii numărătoarea partidelor, dar și alte informații importante care vor apărea în cursul acestei zile despre alegerile locale 2020. Vă reamintim că exit-poll-ul pentru alegerile locale la Primăria Capitalei va fi disponibil după ora 21:00.
UPDATE. Cum arată prezenţa la vot, până la ora 14:00:
Înscriși pe liste permanente si complementare: 18.295.485
Votanți pe liste permanente si complementare: 4.232.325
Votanți pe liste suplimentare: 143.810
Votanți cu urnă mobilă: 19.691
Total votanți: 4.395.826
Prezență la urne: 24,02%
UPDATE. Conform sondajelor realizate înainte de startul alegerilor, procentele arătau așa:
Gabriela Firea (PSD) : 42%
Nicușor Dan (PNL + USR) : 35%
Traian Băsescu: 15,2%
Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) : 5%
Toate informaţiile despre alegeri sunt transmise în format LIVE BLOG pe www.cancan.ro.
Citește și: Klaus Iohannis îndeamnă românii să meargă la vot: “Nu e mai periculos decât mersul la cumpărături”
Azi, 27 septembrie 2020, votează toți cetățenii care au împlinit vârsta de 18 ani, care au acest drept, în baza actului de identitate. Fiecare dintre noi are datoria să meargă la urne ca să pună ștampila pe cel sau cea pe care o dorește să conducă Primăria Capitalei.
Descoperă și: Românii vor putea vota la alegerile locale și cu buletinul expirat. În ce condiții, însă
Cetățenii pot vota la secțiile de vot la care sunt arondați, având asupra lor actul de identitate. Conform Legii 115/ 2015, prin act de identitate se înțelege:
– cartea de identitate;
– cartea electronică de identitate;
– cartea de identitate provizorie;
– buletinul de identitate;
– pașaportul diplomatic;
– pașaportul diplomatic electronic;
– pașaportul de serviciu;
– pașaportul de serviciu electronic;
– în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
– Gabriela Firea (PSD)
În vârstă de 48 de ani, Gabriela Firea candidează pentru al doilea mandat de primar din partea PSD. În trecut, ea a lucrat ca prezentatoare TV și are studii în economie. Fosta moderatoare de emisiuni a intrat în PSD în 2012 și a fost aleasă ca senatoare de Ilfov, mandat pe care l-a deținut până în 2016. În prezent, este președinte al PSD București.
Nu rata: Nicușor Dan, provocare neobișnuită pentru Gabriela Firea
– Nicuşor Dan (independent)
Deputatul Nicușor Dan are 50 de ani și candidează ca independent susținut de o alianță electorală formată din PNL și USR-PLUS. Acesta este matematician și a devenit cunoscut prin acțiuni civice de protest și de salvare a patrimoniului din București, fiind fondatorul Uniunii Salvați Bucureștiul (USB), devenit ulterior USR, din care a ieșit în 2017. El a fost ales deputat pe listele USB în 2016. La funcția de primar al Capitalei a mai candidat în 2012 ca independent, iar în 2016, din partea USB.
– Traian Băsescu (PMP)
În vârstă de 68 de ani, Traian Băsescu a fost primar al Bucureștiului din partea PSD în perioada 2000 – 2004. Fostul președinte al României este de formație inginer iar în perioada 1981 – 1987 a fost comandant de navă. A fost deputat de Vaslui între 1992 și 2000. În trecut, politicianul a deținut și funcția de ministru al Transporturilor. În prezent, Traian Băsescu, actual europarlamentar, candidează din partea PMP pentru funcția primar.
– Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE)
Călin Popescu Tăriceanu (68 de ani) este de formație inginer și a ocupat funcția de deputat, ministru al Finanțelor Publice, deputat, premier și în prezent este senator. El este liderul ALDE, partid care îl susține pentru un mandat de edil al Capitalei.
– Ioan Sîrbu (Alianţa Pro Bucureşti 2020)
Generalul Ioan Sîrbu (62 de ani), fost director al Spitalului Militar Central, este susținut de alianța electorală “Pro București 2020”, formată din Partidul București 2020 al lui Robert Negoiță, primar al Sectorului 3, și Victor Ponta, liderul Pro România. Ioan Sîrbu a fost și şef al Direcţiei Medicale a Armatei. În 2016 acesta figura pe locul doi pe listele pentru Camera Deputaţilor la PNL Argeş.
– Ilan Laufer (Partidul Forţa Identităţii Naţionale)
Ilan Laufer (37 de ani) candidează pentru Primăria Bucureștiului din partea Partidului Forţa Identităţii Naţionale. Profesor de educație fizică și sport, Laufer a fost din decembrie 2018 consilier onorific al fostului premier Viorica Dăncilă, ca membru PSD. În noiembrie 2019 a ieșit din rândul social-democraților.
– Alexandru Ion Coita (Partidul Republican din România)
Alexandru Coita (39 de ani) este expert în relaţii internaţionale și candidează din partea Partidului Republican din România pentru funcția de primar al Capitalei. Coita a fost numit consilier onorific de fostul premier Viorica Dăncilă, însă a renunțat la această poziție la scurtă vreme. Alexandru Coita a fost numit secretar de stat la ministerul transporturilor în guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, dar a fost schimbat în guvernul Ponta.
– Bogdan Stanoevici (Partidul Social Democrat Independent)
Bogdan Stanoevici (62 de ani) este actor și candidează din partea Partidului Social Democrat Independent pentru un mandat de primar al Bucureștiului. Stanoevici este directorul Circului Metropolitan Bucureşti și a mai fost ministrul Românilor de Pretutindeni în Guvernul Victor Ponta.
– Cătălin Ioan Berenghi (independent)
Cătălin Ioan Berenghi (39 de ani), ghid montan, candidează independent pentru Primăria Generală a Bucureștiului. Berenghi a fost luptător în Legiunea Străină.
– Florin Călinescu (Partidul Verde)
Actorul Florin Călinescu (64 de ani) candidează și el pentru un mandat de primar general al Capitalei din partea Partidului Verde, pe care îl și conduce.
– Octavian Bădescu (independent)
Octavian Bădescu (45 de ani) este economist și candidează ca independent la Primăria Generală a Municipiului București. El este antreprenor și fondator al unei companii de curierat.
– Radu Octavian Moraru (independent)
Radu Octavian Moraru (51 de ani) este controlor de trafic aerian și candidează ca independent la funcția de primar.
– Radu Ghidău (Partidul Alianţa Naţional Ţărănistă)
Avocatul Radu Ghidău (47 de ani) candidează din partea Partidului Alianţa Naţional Ţărănistă pentru un mandat de primar al Capitalei. Acesta a fost deputat de Arad în perioada 1996-2000, ales pe listele PNTCD. A fost vicepreședinte al Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului în 2012.
– John-Ion Banu (Partidul Naţiunea Română)
John-Ion Banu (60 de ani), om de afaceri, de profesie inginer, candidează din partea Partidului Naţiunea Română la funcția de primar general al Bucureștiului.
– Claudiu Richard Târziu (Alianţa pentru Unirea Românilor)
Claudiu Richard Târziu (47 de ani), jurnalist, candidează din partea Alianţei pentru Unirea Românilor la Primăria Capitalei.
– Ileana Daniela Nănău (PRM)
Ileana Daniela Nănău este inginer și manager și candidează din partea Partidului România Mare (PRM) la Primăria Generală a Bucureștiului.
– Magdalena Valentina Bistriceanu (PER)
Magdalena Bistriceanu (48 de ani) candidează din partea Partidului Ecologist Român. De profesie economist și consultant, Bistriceanu a fost vicepreședinte al PMP.
– Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie)
Sebastian Popescu, fost medic veterinar, este cel mai tânăr candidat la Primăria Generală a Bucureștiului (37 de ani). Acesta candidează din partea Partidului Noua Românie.